Facebook
_Wiggley-lures_NBanner_old

Vaappuraksi

 Vaappuraksi on uusi innovaatio, jonka pyrkimyksenä on paitsi lisätä saaliita, myös lähentää kahta niin erilaista uistelukoulukuntaa. Rannassa kysellään usein millä sait, ottiko vaappuun vai raksiin ? Miksei vedetä molempia yhtäaikaa ? Siis vaappuraksia !
 Otetaan yksi Wiggley-XM-vaappu, poistetaan peräkoukku ja vaihdetaan vatsakoukun tilalle uusi leikarilla jatkettu kolmihaara. Otetaan yksi muikku, kuore tms. syöttikala. Hyvä koko on 13-15cm. Poistetaan pää ja vedetään vatsaontelo tyhjäksi. Ei huuhdella. Työnnetään vaappu perä edellä vatsaonteloon niin pitkälle, että syötin etureuna on turpalevyn takareunan tasalla. Kiinnitetään syötti kumirenksulla vatsalenkin etupuolelta. Jos halutaan käyttää tuplakoukkua kuten rakseissa usein on tapana, tapsi solmitaan vetolenkkiin ja koukku kiinnitetään syötin selkään. Tämä parantaa myös syötin paikallaan pysymistä tärpeissä. Ja eikun hinaamaan...
 Vaappuraksin säätö tapahtuu kuten vaapussa. Keskiasennossa liike on puolelta toisella tapahtuvaa tuijailua. Liikkeen laajuus ja tiheys riippuu nopeudesta ja syötin painosta. Jos halutaan raksimaista pyörivää vanneliikettä, vetolenkkiä käännetään sivulle. Mitä enemmän kääntää, sitä tiheämmin pyörii.
Vaappuraksia vedettäessä siimassa käytetään painotusta kuten perinteisessä raksiuistelussa. Hyvälaatuiset kuulalaakerileikarit solmitaan myös siimaan poistamaan kierrettä.Vaappuraksi ei ole tarkka vetonopeudesta, vaan voit vetää millä nopeudella tahansa ja käytää yhtä aikaa vaappuja tai peltejä. Nopeammasta vedosta on se etu, että ehdit päivän aikana uistella isomman alueen. Joidenkin perinteisten raksien oikea uinti taas perustuu tarkkaan nopeuden hallintaan, eikä se varsinkaan tuulisella säällä ole aina kovinkaan helppoa.
 Vaappuraksia voi käyttää myös heittovieheenä jerkin tavoin, jolloin paino kiinnitetään vaapun vatsalenkkiin. Mitä kevyempi syötti, sitä voimakkaampi liike. Esim. tuppeen nyljetyn ahvenen nahka, jossa pyrstö on vielä paikallaan on hyvä ja kestävä syötti.
 Vaappuraksiin käy periatteessa mikä vaappu tahansa, esim. Wiggley-L ykskoukkunen on valmis vaappuraksi, mutta suuri turpalevy kuten XM:ssä on eduksi houkuttelevan liikkeen aikaansaamiseksi. Pienellä levyllä uinnista puuttuu kalalle ominainen pystönvipatus. Vaapun käyryys taas edesauttaa vanneliikkeen aikaansaamista. Perinteisellä raksilla uisteltaessa syötti vedetään kaarevaksi tapsin ja koukun avulla. Syötin tilalla voi käyttää myös pelkkiä fileitä kiinnitettynä ainoastaan etuosasta kumirenksulla. Lepattaessaan ne aikaansaavat erittäin houkuttelevan efektin.
 Vaappuraksin kanssa aloituskynnys raksikalastukseen on matala, eikä tarvitse hankkia erilaisia raksihuppuja. Usein hupuissa on vielä lukematon määrä reikiä erilaisten uintien aikaansaamiseksi. Vaappuraksin kanssa aloittelijankin on helppoa saada täky uimaan, koska säädöt ovat tuttuja jo vaappujen uittamisesta. Jos jostain syystä ei halua enää pelata syöttien kanssa tai ne ovat kotona pakastimessa, ei hätää. Vedä pelkkää vaappua !

  Vaappuraksipakkaukseen kuuluu omavalintainen W-XM-vaappu, leikarilla jatkettu 3-haarakoukku ja     kumirenksuja syötin kiinnitykseen.
 

Vaappuraksi7
Vaappuraksi4
Vaappuraksi6